Online winkelen bij City-Bikes.nl

Online winkelen, een kwestie van goed opletten, recensies lezen en de kleine lettertjes

Hoe lang zal het nog duren voordat we helemaal overstappen op het shoppen online en letterlijk al onze aankopen doen vanuit huis met een computer op de schoot?
Het is nu al ongelooflijk wat je allemaal op het internet kunt verkrijgen en het aanbod wordt alleen maar groter. Niet alleen wordt er steeds meer verkrijgbaar, de concurrentie vergroot met de dag en daarmee ook de mensen die op oneerlijke wijze een graantje proberen mee te pikken via deze moderne weg van boodschappen doen. Als je iets absoluut niet moet zijn bij het online shoppen, is dat goedgelovig en dat houdt in dat waar je ook winkelt, je je bijzonder goed op de hoogte moet stellen van de bijzonderheden van de site. Het simpele groene slotje bij de internetnaam geeft al iets veiligheid, maar dat is lang niet altijd genoeg. Zoals de titel van dit verhaal al zegt: je moet heel goed opletten, lees vooral zoveel mogelijk recensies van voormalige klanten en kijk of er veel klachten zijn. Daarnaast kan het handig zijn de site van de consumentenbond te bezoeken, of te kijken of consumentenprogramma’s als Radar en Kassa zich al eens op de door jou bezochte winkel gestort hebben.

Wat je absoluut moet doen is het lezen van de ‘kleine’ lettertjes, de voorwaarden waaronder een webshop werkt.

Laten we al deze aspecten eens doornemen aan de hand van de online fietswebshop City-Bikes.nl.

 

LOGO-City-Bikes ervaringen

 

Een kwestie van goed opletten

Er zijn diverse sites die de consument duidelijk proberen te maken hoe je veilig kunt shoppen. Op zich geeft dat ook wel weer een dilemma, want hoe weet je of deze sites ook te vertrouwen zijn. Gelukkig we met organisaties als de Consumentenbond en Thuiswinkel vrij zeker van onze zaak en zoeken dan ook daar naar factoren van belang voor de veiligheid van een webwinkel.

• Je veilig webwinkelen begint thuis
Of je nu met een smartphone, een laptop, een tablet of een PC werkt, je zult altijd moeten zorgen dat je eigen computer optimaal beveiligd is. Onverlaten zijn tegenwoordig in staat op allerlei manieren in te breken op je computer, vooral als je even niet oplet en zomaar op links gaat klikken, waarvan de site zegt dat je dat moet doen om verder te kunnen shoppen. Niet voor niets is er een reclamecampagne op televisie over ‘EERST CHECKEN!’
Een goed internet veiligheidspakket kan je een hoop ellende besparen.

• Het groene slotje
Een veilige website heeft twee belangrijke kenmerken. Ten eerste begint het internetadres met ‘https’, waarbij de s staat voor secure of veilig. Een dergelijke site is verder versleuteld, authentiek en integer ( resp. geen uitwisseling van gegevens aan derden, echt en geen kopie, en geen verandering van gegevens) Hoewel hiermee weliswaar de verbinding als veilig wordt bestempeld, zegt dat helaas nog niks over de website zelf. Het groene slotje geeft in principe in het kort de veiligheid van de verbinding met de website aan.

City-Bikes.nl: het groene slotje is aanwezig
• Keurmerken
Webshops met keurmerken zijn over het algemeen betrouwbaarder dan die zonder. Ook hier dient weer vermeld te worden dat niet alle keurmerken zomaar geaccepteerd worden door de reguliere commerciële wereld. De twee meest bekende zijn de Thuiswinkel Waarborg en het Webshop Keurmerk. De aanwezigheid van een geldig keurmerk geeft aan dat de webwinkel aan bepaalde eisen is gebonden en dat men bij de betreffende Geschillencommissie terecht kan bij problemen. Ze zijn echter niet noodzakelijk om toch een goede, betrouwbare webshop te zijn.
City-Bikes.nl: geen zichtbare keurmerken aanwezig en de fietswebshop wordt ook niet genoemd op de sites van de keurmerken.

• Veilig betalen
Omdat financiën centraal staan bij elke transactie in een webshop, is het van uitermate groot belang dat de betalingsregeling zeer goed en optimaal veilig is geregeld. IDeal en Paypal zijn bekende en zeer veilige betaalmethoden, maar ook creditcards als Visa en Mastercard. Over het algemeen zijn dit zeer eenvoudige handelingen. Zodra er iets meer gevraagd wordt, dus extra links, kliks, verbindingen naar elders of meer informatie dan nodig is, kijk dan heel goed uit.
City-Bikes.nl: betalingen geschieden allemaal via beproefde en betrouwbare methoden. Daarbij heeft Paypal ook nog eens betaalbescherming.

• Klachtenafhandeling
Klantenservice is voor elke winkel, fysiek of als webshop, van levensbelang. Dat geldt niet alleen voor het aanbieden van de koopwaar en het begeleiden van een mogelijke klant, maar vooral indien een klant niet tevreden is met de aankoop, de aflevering of wanneer er iets kapot gaat. Dat begin met het gemak waarmee men contact kan maken en het tempo van de antwoorden. Dat kan telefonisch, via mail of, wat steeds meer voorkomt, via een directe chat
City-Bikes.nl klachten: de contactmogelijkheden zijn uitstekend en er is een goede retourneringsregeling, variërend van meteen, binnen 14 dagen en binnen 100 dagen.

De kleine lettertjes

Heel vaak wordt er geklaagd over iets en dan blijkt er ergens in de voorwaarden te staan dat het bedrijf in jouw geval gelijk heeft. Dat zijn hele vervelende momenten en te voorkomen als je die vermaledijde kleine lettertjes maar gelezen had. Op papier probeert men op zo weinig mogelijk oppervlak zo veel mogelijk regeltjes te typen en dat is niet erg overzichtelijk. Webshops doen het gelukkig ietsje anders, plus het feit dat we zelf de teksten kunnen vergroten.
Een goede webwinkel geeft, meestal onderaan de thuispagina, via een aantal onderwerpen precies aan waar het bedrijf over gaat, wat de regels zijn en wat men allemaal kan verwachten bij een aankoop.
Hoe duidelijker en eenduidiger deze teksten zijn, hoe meer vertrouwen dat schept en hoe groter de kans dat je precies weet waar je aan toe bent, van bestellen, betalen, afleveren en klachten toe.
City-Bikes.nl: In vier overzichtelijke kolommen (Informatie, klantenservice, categorieën en Mijn Account) geeft deze fietswebshop zijn gehele hebben en houden bloot aan de bezoeker en mogelijke klant.

Recensies

Waarderingscijfers zijn belangrijk voor elke webwinkel en deze worden dan ook meestal aangetroffen op de homepage. Daarnaast zal menige webwinkel een overzicht geven van klantenbeoordelingen over de gang van zaken bij een aankoop. Overigens kan het geen kwaad niet alleen de recensies op de site zelf door te nemen, maar ook die op eventuele onafhankelijke meningensites.

Consumentenprogramma’s hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in de interacties tussen winkels en klanten en dat geldt ook voor de webshop. Zoek daarom ook op die sites naar indrukken, meningen, beoordelingen en onderzoeken. Een overzicht van dit alles geeft je een goed idee of je met de betreffende webwinkel in zee moet gaan.

City-Bikes.nl: het gros van de meningen is positief, maar er zijn natuurlijk altijd klachten, indien het gaat om een groot klantenaantal. Het gaat er dan om hoe men daar mee om is gegaan.