Tips: je ideale tuin maken

Het lijkt zo makkelijk maar dat is het niet, je ideale tuin maken. Er zijn veel zaken waar je rekening moet houden, zoals bijvoorbeeld welke stijl je wilt. Ga je voor een moderne strakke tuin of hou je van veel groen? Waar komt je terras en wat wil je voor schutting in de tuin? Wil je een hoge houten schutting of een schutting van struiken en planten? Hieronder vind je tips die het ontwerpen en aanleggen van je tuin een stuk makkelijker zullen maken.

Schuttingen, welke?

Wat voor schutting je ook plaatst in je tuin, houd altijd rekening met het plaatsen van bomen en struiken. Deze kunnen na verloopt zo groot en breed worden dat ze over de schutting zullen groeien en daar zijn de meeste buren nooit blij mee. Vervolgens moet je denken aan de keuze van het materiaal, wil je een houten schutting, een metalen constructie of een volledig natuurlijke afscheiding van bomen en struiken? Welke schutting je ook kiest, houdt rekening met het functionele aspect want met een klein kind is het bijvoorbeeld verstandig voor een volledig omheinde variant te kiezen zodat deze, in een onbewaakt ogenblik, niet uit de tuin kan glippen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor huisdieren. En vergeet niet aan privacy te denken, wil je niet dat iedereen je tuin kan inkijken dan is een hoge schutting een verstandiger keuze dan een lage.

De perfecte plek voor je terras

Bedenk goed waar je je terras wilt hebben in je tuin, of misschien heb je wel ruimte voor twee terrassen. Een terras waar je lekker in de schaduw kunt zitten wanneer het te warm is in de zon, en een terras waar je juist kunt genieten van de voorjaarszon. Het is in elk geval de plek in je tuin waar je de meeste tijd zal doorbrengen dus ook je tuinmeubilair is van belang. Misschien wil je een fijne loungeset of hardhouten stoelen met tuintafel kopen, en een grote parasol op voet. Er is een hoop verkrijgbaar in allerlei materialen en kleuren. Wat je ook voor tuinset koopt en waar je het terras ook plaatst, zorg dat je voldoende privacy creëert zodat je vanuit je stoel of loungeset ongestoord kan zitten en genieten van je tuin.

Welke stijl wordt jouw tuin?

Ga je voor een landelijke, strakke, moderne of klassieke tuin en wil je veel groen of juist zo min mogelijk. Kijk eens naar je woonkamer, welke stijl heeft die? Het is erg mooi de stijl van je woonkamer door te trekken naar je tuin, zo creëer je eenheid en verleng je je woonkamer als het ware. Zorg ervoor dat je van te voren weet welke stijl je wilt toepassen, hou je van tropische planten dan moet je er rekening mee houden dat die op een zonnige plek komen te staan, want anders houden ze het niet lang vol.

Kinderen

Heb je kleine kinderen dan moet je ook rekening houden met speeltoestellen zoals bijvoorbeeld een schommel. Om deze samen te laten vloeien met de tuin kun je klimplanten bij de palen plaatsen. Ook kun je een zandbak maken waar je later, wanneer de kinderen groter zijn, een vijver van kunt maken. Een blote voetenpad is ook een mooie, natuurlijke manier om te zorgen voor vermaak in je tuin voor de kinderen. Leg een pad door je tuin dat afwisselend bestaat uit stenen, gras, schelpjes en bijvoorbeeld zand, een creatieve manier om voor eenheid in je tuin te zorgen en toch ook een leuke speelplek voor je kinderen te creëren.