Wat is een bedfreesmachine?

In dit artikelen diepen we in op het gebruik van een bedfreesmachine, de verschillende soorten freesbanken én de functie van een (CNC) draaibank. Een bedfreesmachine gebruikt een frees waarmee verschillende soorten materialen verbuigd of vervormd kunnen worden. Hierbij kun je denken aan materialen zoals staal, aluminium, kunststof, hout en nog allerlei andere materialen. Een bedfreesmachine heeft heel veel mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld verschillende patronen boren in allerlei materialen.

Een CNC draaibank

Een cnc draaibank te koop is een draaibank dat bestuurd wordt door een geautomatiseerd programma, genaamd ‘’Computer numerical control’’. Voordelen van het gebruik van een CNC draaibank is dat het omstellen van een CNC-machine naar een ander product veel sneller verloopt vergeleken met een conventionele machine. Hierdoor is het mogelijk een grote diversiteit in productmodellen én kleinere seriegroottes te ontwikkelen met een CNC-machine. Een ander voordeel met de komst van CNC-machines is de verbetering in kwaliteit, mede door een hogere nauwkeurigheid, weinig afkeur en een constante kwaliteit. Echter, een nadeel van de CNC-machine is de hoge prijs.

Soorten freesbanken

Er zijn drie verschillende soorten freesbanken, met elk hun eigen functie. Zo zijn er horizontale, verticale en de universele freesbanken. De mogelijkheden zijn hierbij eindeloos. Je kunt machines kopen waarbij het mogelijk is om onder verschillende hoeken te werken, zoals de universele freesbanken. Naast een bedfreesmachine, bestaat er ook een cnc bedfreesmachine, die gebruikt maakt van een geautomatiseerd systeem CNC wat staat voor ‘’Computer numerical control’’. Met een CNC bedfreesmachine kun je ingewikkelde vormen maken in verschillende materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sleuven, gaten, eilanden, kamers, kotter gaten. Het verschil tussen een freesbank en een draaibank zit ‘m het onderdeel dat draait. Bij een freesbank draait het gereedschap en niet het werkstuk. Dit is niet het geval bij een draaibank.

Het verschil tussen een draaibank en een freesmachine

Alhoewel draaibanken en freesmachines beide essentiële machines zijn in de maakindustrie, hebben beide een andere functie qua werkwijze. Ten eerste, zijn freesmachines groter dan draaibanken, maar hebben ze tegelijkertijd ook een kortere lengte. Hierdoor kunnen productiebedrijven freesmachines makkelijker in kleine ruimtes plaatsen. Ten tweede, verschillen beide in hun werkwijze. Bij een freesmachine wordt het werkstuk blootgesteld aan roterend snijgereedschap, waar bij draaibanken het werkstuk tegen een stationair snijgereedschap draait. Ten derde, heeft het snijgereedschap bij een freesmachine verscheidene bladen of punten, het snijgereedschap van een draaibank gebruikt meestal enkel blad.

Nadelen bedfreesmachine

Een nadeel van een bedfreesmachine is dat hij erg groot is, hierdoor neemt hij veel ruimte in beslag op de bouwplaats. Een alternatief hiervoor is een CNC bedfreesmachine, die een stuk kleiner is en gemakkelijk op een werkbank is te plaatsen. Een nadeel van een CNC bedfreesmachine is dat je grote materialen niet kunt boren. Een CNC bedfreesmachine dient dus alleen voor kleine materialen.Wel zijn ze van goede kwaliteit en goedkoop van prijs.
De metaalbewerkingstechniek kanten
De metaalbewerkingstechniek kanten is een techniek die veel wordt gebruikt bij het bewerken van platen. Een kantbank kan worden gebruiken voor het maken van hoeken, door het in een bepaalde vorm te buigen. Hierdoor hoef je niet twee platen aan elkaar te lassen, wat tijd scheelt. Ook is niet elke plaat heel geschikt om mee te lassen.